contact NBG

Waarmee kunnen we je helpen?

Heb je een vraag, suggestie of tip? Neem contact op met het Klantencontactcentrum, we zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

Veel gestelde vragen

 • Ben ik veel tijd kwijt aan de voorbereiding?

  Dat verschilt per bijeenkomst. Meestal kun je rekenen op 1-2 uur.

  Het is prettig om op tijd zelf de Bijbeltekst te lezen, en om te kijken welke werkvormen je wil gebruiken en wat daarvoor nodig is. Meestal zijn dat dingen die in de kerk of in je eigen keukenkast aanwezig zijn. Daarnaast zijn er bij elk programma achtergronden bij de Bijbeltekst die jou helpen om wat diepgang aan te brengen in het gesprek en vragen te kunnen beantwoorden.

 • Gebruiken jullie een bepaalde pedagogische insteek of methode?

  Net als bij Bijbel Basics laten we ons voor Bijbel Next inspireren door de godsdienstpedagogische stroming van de Kindertheologie. ‘Samen betekenis ontdekken’ staat daarbij centraal. Als jeugdleider ben je daarbij aanwezig als reisgenoot en soms als gids, en zorg je voor een omgeving waarin tieners en jongeren de relevantie van Bijbel en geloof voor hun leven kunnen ervaren.

  Daarnaast houdt Bijbel Next rekening met verschillen in leervoorkeur. Creatieve, talige, muzikale en praktisch ingestoken werkvormen wisselen elkaar af.

 • Hoeveel kost Bijbel Next?

  Het NBG biedt Bijbel Next gratis aan. Met een account kun je alle programma’s downloaden. Dit kunnen we doen omdat onze donateurs het werk van het Bijbelgenootschap ondersteunen. Wil je persoonlijk of als kerk ook financieel bijdragen aan onze missie, dat kan!
  https://www.bijbelgenootschap.nl/doe-mee/

 • Ik zie nog niet zoveel programma’s op de website. Is er wel voldoende materiaal om elke twee weken met de tieners aan de slag te gaan?

  We plaatsen regelmatig nieuwe programma’s op de website. Ben je benieuwd welke dat in 2024 zijn? Kijk dan op het tabblad ‘Programma’s’ naar de covers met ‘work in progress’.

 • Is er een link met de nieuwe NBV21 Jongerenbijbel?

  Ja, veel teksten en thema’s die in Bijbel Next aan de orde komen, staan ook in de Jongerenbijbel. Regelmatig is er daarom bij een programma een download te vinden die je tijdens of na de bijeenkomst kunt gebruiken voor nog meer diepgang.

 • Jullie zeggen dat de Bijbel centraal staat, maar elk programma heeft een ook een thema. Hoe zit dat?

  Bijbel Next begint inderdaad bij de Bijbel. De programma’s helpen tieners om in de grote lijn van het Bijbelse verhaal en belangrijke Bijbelse thema’s te duiken en die met hun leven te verbinden. De thema’s of titels van de programma’s zijn vooral bedoeld om snel te zien waar een programma over gaat, en om nieuwsgierig te maken naar de inhoud.

 • Maakt Bijbel Next gebruik van een bepaalde Bijbelvertaling?

  In het materiaal zelf staan teksten uit de Bijbel in Gewone Taal, omdat vooral jonge tieners die het meest toegankelijk vinden. Maar afhankelijk van wat in jullie kerk gebruikelijk is, en van de samenstelling van je groep, kun je ook kiezen voor de NBV21 of een andere vertaling. In alle gevallen is het handig als de tieners tijdens het lezen en bespreken van de tekst zelf een Bijbel in handen kunnen hebben.

 • Voor wat voor soort bijeenkomsten is Bijbel Next geschikt?

  Door onderdelen weg te laten of er juist ruim de tijd voor te nemen, kun je het programma makkelijk aanpassen aan de tijd die je hebt en de gewoontes in jullie kerk rond catechisatie, clubwerk, of tienerdiensten.

 • Voor welke kerken is Bijbel Next geschikt?

  Bij Bijbel Next staat de Bijbel centraal. Daardoor is het geschikt voor de breedte van de kerk: tieners en jeugdleiders gaan samen op zoek naar de betekenis van de Bijbel in hun leven. Interpretaties of invalshoeken die horen bij de geloofstraditie van jouw kerk, kun je als jeugdleider zelf inbrengen.

 • Voor welke leeftijd is Bijbel Next geschikt?

  Bijbel Next is vooral geschikt voor tieners van 12 jaar tot circa 16 jaar. Heb je vooral oudere tieners of jongeren? Kijk dan naar de tips om het materiaal ook bij hen te laten aansluiten.

 • Waaruit bestaat een programma van Bijbel Next?

  Bijbel Next bestaat uit één pdf waarin je alle onderdelen bij elkaar vindt:

  • Als gespreksleider word je toegerust doormiddel van een toegankelijke inleiding in de context en de betekenis van de Bijbeltekst, en je wordt uitgedaagd om ook zelf op zoek te gaan naar de betekenis van de tekst voor je leven.
  • De ijsbreker helpt om even contact te maken met elkaar.
  • De binnenkomer brengt het thema op een speelse manier onder de aandacht.
  • Onder het kopje Beter Bijbellezen krijgen tieners vaardigheden aangereikt om zich de tekst eigen te maken. Ze leren bijvoorbeeld letten op de structuur van de tekst of op sleutelwoorden, en ze leren verschillende Bijbelse tekstsoorten herkennen en op waarde schatten.
  • Het geloofsgesprek legt de verbinding met het leven van de tieners.
  • De opdrachten brengen de tekst op een creatieve manier tot leven. Daarbij houden we rekening met verschillende leeftijden en leerstijlen.
  • De gebeden aan het begin en het eind reiken laagdrempelige vormen aan om voor elkaar en voor de wereld te bidden, en helpen tieners om hier zelf ervaring mee op te doen.

Contact

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) brengt al meer dan 200 jaar de Bijbel dichtbij. We willen dat mensen in binnen- en buitenland toegang krijgen tot de Bijbel. Want in de Bijbel horen wij Gods boodschap van liefde voor de wereld, die ons in beweging brengt en onze weg verlicht.