Hoe ga je om met verleiding?

We kennen het woord allemaal, maar wat is het eigenlijk? Verleiding heeft te maken met aantrekkingskracht: dingen waarvan je weet dat ze niet goed zijn voor jou of voor anderen trekken aan je. Denk bijvoorbeeld aan dingen die jou lichamelijk of mentaal beschadigen, maar die toch heel aanlokkelijk zijn.

Ben ik de enige die daar last van heeft?

Soms lijkt het of jij alleen te maken hebt met bepaalde verleidingen. Maar overal ter wereld, vroeger en nu, worden mensen verleid om bepaalde dingen te doen die schadelijk zijn voor hen of voor anderen. Volgens de Bijbel is verleiding er al vanaf het begin van de mensheid. In Genesis 3 gaat het over één bepaalde vrucht die de mensen niet mochten eten. En juist wat niet mag, kan heel verleidelijk zijn. Is het dus vreemd dat jij verleiding voelt als alles wat slecht voor je is zoveel leuker en aantrekkelijker lijkt dan het goede? Is het gek dat je graag de grenzen opzoekt van wat net wel of net niet meer kan? Nee dus, verleiding hoort bij het leven.

Maar als je gelooft, is het toch anders?

Als je christen bent, wordt het dan opeens anders? Heb je dan geen last meer van verleiding? Helaas, was dat maar zo! Misschien ben je je als christen nog wel bewuster van allerlei verleidingen. Paulus, een van de invloedrijkste Bijbelschrijvers, schrijft daarover in zijn brieven:

‘Want ik doe niet wat ik wil, het goede, maar juist wat ik niet wil, het kwade, dat doe ik’

Rom. 7:19

Niet alleen Paulus, maar ook Jezus zelf had met verleiding te maken (Mat. 4:1-11). Het is niet voor niets dat Hij zijn leerlingen leerde te bidden om bescherming tegen verleidingen (Mat. 5:13).

Wat heeft geloven dan voor zin?

Als je gelooft, ben je dus niet immuun voor verleiding. En toch, als je gelooft, is het net een beetje anders. Je staat er niet alleen voor. God wil naast je staan en met je oplopen om jou te beschermen, zodat je jezelf of anderen geen schade toebrengt door aan verleidingen toe te geven. God is zuinig op jou! Hoe werkt dat dan? Op welke manieren wil God je helpen?

In de Bijbel vinden we vijf belangrijke lifehacks voor omgaan met verleiding.

Om over na te denken

  • Heb jij te maken met verleidingen? Zo ja, welke?
  • Heb jij weleens een of meerdere van de genoemde lifehacks gebruikt? Hoe heb je dat ervaren?
  • Zou je op dit moment in je leven wel een lifehack kunnen gebruiken? Welke denk je dat jou het meest zou kunnen helpen?

Om verder te lezen

Genesis 3; Matteüs 4:1-11; 5:13; Romeinen 7:18-19; 1 Johannes 1:9.

Download dit thema als pdfbestand